Strona głównaNasze kompleksyOferty last minuteOferty first minuteWarunki wynajmuTransferyPoradnikO nasKontakt

Wakacje w Bułgarii

tylko z nami!
Oferujemy pod wynajem apartamenty w Bułgarii na północnym i południowym wybrzeżu Morza Czarnego. Jeśli noclegi w Bułgarii są tym czego szukasz - nie mogłeś trafić lepiej!

dowiedz się więcej...

Kuchnia Bułgarii

Bułgarskie potrawy są smaczne, świeże i pożywne. Bułgaria słynie z wysokiej jakości warzyw i produktów mleczarskich oraz różnorodnych przypraw. Wieprzowina i kurczak to najczęściej spotykane mięsa, chociaż owoce morza, potrawy z ryb i cielęciny są również popularne.

Tradycyjna kuchnia bułgarska ma widoczne wpływy innych państw bałkańskich. Wspólne cechy ma z kuchnią grecką, turecką i serbską. Położenie geograficzne kraju i jego łagodny klimat to doskonałe warunki do uprawy różnych warzyw, owoców, przypraw i ziół, które są podstawowymi składnikami bułgarskich potraw. Bułgaria jest również znana z różnorodności i wysokiej jakości produktów mlecznych, które są szeroko stosowane w przygotowywaniu typowych bułgarskich potraw. Najbardziej ulubionym mięsem bułgarskim jest wieprzowina, a następnie kurczak i ryba. Wołowina i mięso jagnięce są rzadziej spotykane w wiejskich tradycjach kulinarnych, ponieważ większość bydła jest tu właściwie hodowana na mleko, a nie na ich mięso. Inną ciekawą cechą w bułgarskiej kuchni jest świeży chleb - standardowo chleb pszenny (głównie z białej lub pełnoziarnistej mąki) codziennie znajduje się na bułgarskim stole i stale towarzyszący każdemu głównemu posiłkowi.

Tradycyjne potrawy bułgarskie przygotowywane są ze świeżych, naturalnie uprawianych produktów (głęboko mrożone składniki są mniej preferowane) i są głównie gotowane, pieczone lub gotowane na parze. Smażenie nie jest bardzo popularne i jest głównie stosowane do przygotowywania frytek, francuskich tostów i innych dań dotyczących mięsa i ryb. Z drugiej strony grillowanie różnych rodzajów mięsa jest bardzo popularne w Bułgarii, a specjały z grilla są szeroko oferowane w każdej restauracji, kantynie z fast foodami czy w kioskach ulicznych. Specyficzne dla tradycyjnej kuchni bułgarskiej jest użycie wielu różnorodnych przypraw podczas przygotowywania posiłków, ziół i aromatycznych warzyw, takich jak czosnek i cebula, które sprawiają, że potrawy są bardzo smaczne i apetyczne i posiadają lekko orientalną nutę.

Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych potraw bułgarskich, które przybliżą nieco kuchnię tego kraju.

1. Banica (баница)
Ten kawałek placka można nabyć w piekarniach na terenie całego kraju. Jego standardowa odmiana obejmuje nadzienie z białego sera feta (сирене, sirene), chociaż można też znaleźć odmiany z cebulą, kapustą, szpinakiem, grzybami lub dynią. Można też skosztować banicy z jabłkami i orzechami. Banica w jakiejkolwiek formie jest nieodłączną częścią tradycyjnego bułgarskiego śniadania.

2. Kebapcze (кебапче)
Bułgarski kuzyn sławnej ćevapčići w dawnej Jugosławii i rumuńskiego mititei, kebapcze to idealny posiłek do kufla zimnego, bułgarskiego piwa w letni dzień. Kebapczeta natomiast obejmuje jeszcze przystawki, zwykle frytki z tartym serem sirene na górze. W bułgarskich restauracjach często serwowane jest danie o nazwie trojka kebapczeta s garnitura (тройка кебапчета с гарнитура) – są to trzy kawałki kebapcze z dodatkami. Sama potrawa kebapcze to wydłużony kawałek mięsa mielonego z grilla, porównywalny w kształcie i rozmiarze, choć nie w zawartości, do hot-doga. Podobnie jak w przypadku mniejszych ćevapčići, których można spróbować w Serbii, mięso stanowi zazwyczaj mieszanka wieprzowiny i wołowiny, choć może to być wyłącznie wieprzowina. Zdarzają się także wersje z samej wołowiny, ale są rzadkie i zazwyczaj będą oznaczone jako takie. Przyprawy dodawane do mięsa to głównie czarny pieprz i kminek, nadające łagodnie korzenny smak.

3. Sałatka szopska (шопска салата)
Słynna, o międzynarodowej sławie sałatka bułgarska, to prosta, ale rewelacyjna kombinacja pomidorów, ogórków, cebuli i papryki, z tartym serem sirene i posypana natką pietruszki. Niezależnie od tego, czy jest to stuletni posiłek grupy etnograficznej jaką są Szopowie, czy wynalazek komunistycznego, bułgarskiego operatora turystycznego Balkantourist z lat pięćdziesiątych, sałatka szopska jest idealną przystawką towarzyszącą kieliszkowi rakii na początku bułgarskiego posiłku. Ciekawe, że najbardziej widocznymi kolorami sałatki szopskiej są biel (ser), zieleń (ogórki) i czerwień (pomidory i papryka), które doskonale odpowiadają kolorom bułgarskiej flagi narodowej.

4. Musaka (мусака)
To danie jest podawane w wielu odmianach na całym obszarze Bałkanów. W wersji bułgarskiej występują ziemniaki, jajka i mięso wieprzowe mielone. Grecka odmiana musaki opiera się na bakłażanach, bułgarska potrawa to głównie ziemniaki, na których układa się mięso. Całość jest pokryta grubą warstwą bułgarskiego jogurtu na górze.

5. Ljutenica (лютеница)
Zapytaj któregokolwiek Bułgaria, czym najlepiej posmarować chleb, a na pewno powie ci, że najlepszą rzeczą do tego jest ljutenica o smaku pomidorów i papryki. Można ją kupić w każdym sklepie, ale najlepsza jest domowej roboty. Kiedy poczujesz zapach aromatu pieczonej papryki rozchodzący się jesienią z balkonów i okien na terenie całego kraju, to oznacz, że sezon na domową ljutenicę właśnie się rozpoczyna! Ze względu na dodawaną cebulę, czosnek i kminek, ljutenica zawsze jest nieco pikantna. Ta gęsta pasta warzywna jest szczególnym przysmakiem wśród dzieci. Rodzice wiedzą, że kromka chleba posmarowana ljutenicą i posypana serem sirene, jest jedną z najlepszych przekąsek między posiłkami.

6. Szkembe czorba (шкембе чорба) Podczas gdy ljutenica jest ulubioną potrawą dzieci, tak szkembe czorba jest daniem preferowanym głównie przez dorosłych. Jest to nic innego jak flaki, tylko że w przypadku bułgarskiej wersji, są on e niezwykle mocno przyprawione, dzięki czemu często określane są mianem oddechu smoka. Do smaku trzeba dodać octu, oliwy, soli i surowego pieprzu. Szkembe czorba jest także uznawanym lekiem na kaca, dzięki czemu oferują ją wiele małych restauracji już we wczesnych godzinach porannych, żeby można było ją wypić zaraz po nocnym piciu alkoholu. Szkembe czorba jest bardzo trudna do spożycia bez zimnego piwa, które towarzyszy gorącym łykom zupy.

7. Tarator (таратор)
W przeciwieństwie do ognistej szkembe czorba, tarator jest lekki, orzeźwiający i zimny. Zupa jogurtowa z ogórka, czosnku, koperku, czasem orzechów włoskich (a nawet kostek lodu!), tarator jest idealnym rozwiązaniem na posiłek w upalne letnie dni. Tarator to także świetne wprowadzenie do bułgarskiego jogurtu, słynnego na całym świecie ze względu na korzyści zdrowotne. Warto też spróbować śnieżanki, sałatkowej wersji taratora, do której używa się gęstego jogurtu i jest podobna do greckiego tzatziki i tureckiego cacik.
Popularne oferty
noclegi w Słonecznym Brzegu - Prestige - Prestige (apt. 4 pokojowy)
noclegi w Elenite - Privilege Fort Beach - Privilege (apt. 2 pokojowy)
noclegi w Elenite - Privilege Fort Beach - Privilege (apt. 3 pokojowy)
noclegi w Elenite - Imperial/Crown - Imperial/Crown (apt. 2 pokojowy)

Pracujemy od poniedziałku
do piątku, od 9:00 do 17:00

Numery telefonów:
telefon komórkowy: 667 722 126
telefon stacjonarny: (71) 724 59 07

Kontakt e-mailowy:
Formularz kontaktowy

Zaplanuj

z nami 

wczasy w Bułgarii

Oferujemy apartamenty w Bułgarii pod wynajem na wakacje w bardzo dobrych cenach. Wynajmując od nas apartament w Bułgarii, masz zapewnioną opiekę polskiego rezydenta przez cały okres wczasów. Nasze oferty można znaleźć również na portalu WakacyjnyWynajem.pl.
Newsletter


Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych ofertach i promocjach zapisz się do naszego newslettera

© 2010 - 2018 WakacjeBG.pl - Tanie wczasy w Bułgarii z dojazdem własnym. Komfortowe apartamenty w Bułgarii pod wynajem na wymarzone wakacje.